Η επίσημη πλέον νομοθεσία που αφορά τους ανελκυστήρες στην Ελλάδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα, φέρνει σημαντικές αλλαγές και αυστηρότερους κανονισμούς με στόχο την αύξηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εγκαταστάσεων. Το νέο Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 81-20 ως κύριο ζητούμενο είναι η προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών, καθώς και η διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των ανελκυστήρων σε κτίρια κάθε κατηγορίας.
Τα βασικά σημεία της νέας νομοθεσίας είναι τα εξής:
- Υποχρεωτικοί έλεγχοι και πιστοποιήσεις: Οι ανελκυστήρες θα πρέπει πλέον να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους από ανεξάρτητους πιστοποιημένους φορείς. Το πόσο συχνά θα πραγματοποιούνται θα εξαρτάται από το είδος και τη χρήση του ανελκυστήρα, π.χ., ανελκυστήρες σε πολυκατοικίες θα ελέγχονται λιγότερο συχνά σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται σε δημόσια κτίρια ή εμπορικούς χώρους, όπου η χρήση είναι αυξημένη. Η πιστοποίηση των ανελκυστήρων είναι πλέον υποχρεωτική και θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 4 χρόνια.
- Αναβαθμίσεις των παλαιών ανελκυστήρων: Ένας μεγάλος αριθμός ανελκυστήρων στη χώρα μας είναι παλαιάς τεχνολογίας, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο βλαβών και ατυχημάτων. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες κτιρίων, διαχειριστές πολυκατοικιών θα είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και συστήματα ασφαλείας, ώστε οι ανελκυστήρες να συμμορφώνονται με τα σύγχρονα πρότυπα. Αν δεν προχωρήσουν σε αυτές τις αλλαγές θα υποβάλλονται μεγάλα πρόστιμα.
- Ψηφιακή καταγραφή και παρακολούθηση: θα δημιουργήσουν ένα εθνικό μητρώο ανελκυστήρων, όπου θα καταχωρούνται οι έλεγχοι, οι συντηρήσεις και οι αναβαθμίσεις που θα γίνονται. Ήδη πολλοί Δήμοι αποστέλλουν ειδοποιήσεις, ενημερώσεις σε διαχειριστές κτιρίων για την υποχρεωτική πιστοποίηση και την καταχώρηση του ανελκυστήρα στο οικείο Μητρώο. Μέσω αυτής της πλατφόρμας, οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν εύκολα να παρακολουθούν τη συμμόρφωση των κτιρίων με τις νέες διατάξεις και να επιβάλλουν πρόστιμα όπου παρατηρούνται παραβάσεις. Κάθε σωστή τεχνική εταιρεία ανελκυστήρων καταγράφει όλους τους ανελκυστήρες που αναλαμβάνει και τα καταχωρεί στον δήμο όπου ανήκει.
- Αυξημένες απαιτήσεις για τους τεχνικούς: Οι τεχνικοί που αναλαμβάνουν την εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή των ανελκυστήρων θα πρέπει να διαθέτουν αυξημένα επαγγελματικά προσόντα και να υποβάλλονται σε τακτική επιμόρφωση, ώστε να είναι ενημερωμένοι για τις νέες τεχνολογίες και τους κανονισμούς.
- Πρόσβαση για άτομα με αναπηρία: Η νέα νομοθεσία θέτει αυστηρότερες προδιαγραφές για την προσβασιμότητα των ανελκυστήρων από άτομα με αναπηρίες. Αυτό σημαίνει ότι σε όλα τα δημόσια κτίρια και σε πολλές περιπτώσεις ιδιωτικών κτιρίων, οι ανελκυστήρες θα πρέπει να αναβαθμιστούν με στόχο να διευκολύνεται η χρήση τους από άτομα με κινητικά προβλήματα.
Οφέλη της νομοθεσίας
Η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας θα συμβάλει στην πρόληψη ατυχημάτων και στη μείωση των κινδύνων από βλάβες και αστοχίες των ανελκυστήρων. Επιπλέον, θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των πολιτών, ειδικά όσων εξαρτώνται από την απρόσκοπτη λειτουργία των ανελκυστήρων για τη μετακίνηση τους. Τέλος, η αυξημένη επαγγελματική εκπαίδευση και πιστοποίηση των τεχνικών θα αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η νομοθεσία αυτή έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπήρχε εδώ και χρόνια στον τομέα της ασφάλειας των ανελκυστήρων στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες για όλους τους χρήστες ανελκυστήρων στη χώρα.
Η aplift Πρωτοπορεί στον χώρο με ένα σύγχρονο λογισμικό για την καταγραφή του ιστορικού των επισκέψεων συντήρησης, επισκευών και βλαβών των ανελκυστήρων που ανήκουν στην μερίδα μας και έχουμε καταγράψει στον Δήμο. Με αυτό το εργαλείο το εξειδικευμένο προσωπικό συντήρησης μας έχει άμεση πρόσβαση σε οποιοδήποτε πληροφορία αφορά το ασανσέρ σας και έχει γνώση για το πλήρες ιστορικό του.